de rede van het kind


Kinderen hebben een natuurlijke neiging tot filosoferen. Jammer genoeg wordt dat ergens rond hun achtste of negende jaar - onder andere door het onderwijssysteem - in de kiem gesmoord.

Eind jaren zestig nam de Amerikaanse filosoof Mathew Lipman het initiatief om te gaan filosoferen met kinderen met als doel het analytisch en creatieve denken te stimuleren. Het was hem opgevallen dat zijn studenten vaak over een slecht denk- en redeneervermogen beschikten. Volgens Lipman en zijn collega-filosoof prof. Garreth Matthews schoot het reguliere onderwijs tekort in het 'leren denken over denken'. Ze richtten het Institute for the Advancement of Philosophy for Children op. Lipman en Matthews ontwikkelden materiaal dat als basis kon dienen voor filosofische gesprekken met kinderen van 6-12 jaar. Sindsdien verspreidt het 'filosoferen met kinderen' zich langzaam maar zeker over de wereld.

Berrie Heesen is een van de pioniers die kinderfilosofie in Nederland introduceerde. Er worden steeds meer onderwijzers getraind in het begeleide van filosofische gesprekken in de klas.

‘Science gathers knowledge faster than society gathers wisdom’

– ISAAC ASIMOV