Wonderbonen


Nog geen honderd jaar geleden dreigde er in Nederland een groot tekort aan vruchtbare landbouwgrond. Door toenemende bevolkingsdruk raakte de beschikbare bodem steeds verder uitgeput. Dierlijke bemesting schoot tekort. Dankzij de introductie van kunstmest werd het probleem opgelost. Het landbouwareaal kon worden uitgebreid en minder boeren konden meer voedsel produceren

Een van de oorzaken van de armoede in Afrika is, net zoals vroeger in Nederland, de afnemende vruchtbaarheid van de bodem en de te hoge bevolkingsdruk. Afrikaanse boeren kunnen de dure kunstmest niet betalen. Er is echter een alternatief: ‘Multiple Purpose Legumes’, oftewel de vlinderbloemigen (peulvruchten). Als geen andere is deze plantensoort in staat stikstof –grondstof voor kunstmest – uit de lucht te binden.

De Wageningse hoogleraren Herman van Keulen (bodemkunde) en Ken Giller (plant production systems) doen onderzoek naar de inzetbaarheid van de vlinderbloemigen in ontwikkelingslanden. Voor de VPRO volgden we hen naar Kenia en Tanzania.

‘Science gathers knowledge faster than society gathers wisdom’

– ISAAC ASIMOV